top of page

Lofoten - Rutt och tips 🇳🇴

Att utforska Lofoten med en husbil är en fantastisk upplevelse med enastående natur, charmiga fiskebyar och många sevärdheter längs vägen. Här är tar jag med dig på en föreslagen rutt till några av mina favoritställen från gångerna jag varit där. Jag kommer fokusera på de sydligaste delarna mellan Å och Henningsvær.


Har du några egna tips du vill dela med dig av, skriv dem i kommentarerna✍🏻


Klicka på kartan för att få upp den i Google maps. De gångerna jag åkt till Lofoten har jag tagit färjan från Bodø direkt till Moskenes. Det finns dem som tipsar om att ta färjan via Røst eller Værøy och köra av på en av dessa öar, för då blir färjan gratis. Jag har själv aldrig gjort det, men för er som har den tiden kan det vara ett tips då de öarna ser fantastiskt vackra ut.


Vill du ha de bättre avgångstiderna rekommenderar jag dig att boka i förväg om du åker under sommarmånaderna. Jag har själv inte gjort det då jag har velat ha friheten att kunna stanna längre på fastlandet. Då får man helt enkelt ta den färjan som det finns plats på och det brukar vara den som avgår mitt i natten. Jag har då köpt biljett dagen innan, sen kört och ställt mig i färjekön och sovit i bilen tills färjan avgår runt 02-tiden.


---

Väl framme i Moskenes tipsar jag om att köra söder ut mot Å om du vill sträcka på benen och ta en vandringstur. Vandringen runt Ågvatnet (7 km) är en något kuperad slinga runt sjön i fina miljöer. Kolla in Alltrails guide här.


Vill du ge dig på en riktig lårmuskel-dödare tar du dem 1500 trappstegen upp till Reinebringen och får en fantastisk utsikt över Reine. Jag tycker man kan ta en en övernattning runt Reine och ta båda vandringarna då dem är fantastiska på sitt sätt. Tänk dock på att ta med vatten upp för Reinebringen då det tar på krafterna att gå i konstant uppförsbacke. Ha även skor med bra sula/grepp om det skulle vara blött och halt och lager-på-lager med kläder då det kan variera snabbt i väder. Guide för Reinebringen finns här.




©️ Camp:unity (Bilder från Ågvatnet och Reinebringen)


Vidare tar vi oss mot Kvalvika beach trail och vandring till denna strand som bara nås till fots. Beroende på om du vill gå en halvdag eller en heldag finns det två olika turer. Halvdag: Torsfjord - Kvalvika

Heldag: Torsford - Einangsvatnet - Ryten - Kvalvika Väljer du heldagen kan det va skönt att ha en ställplats redo när du är tillbaka från långturen. Jag tog en natt på en gård vid Innersand som har anslutning till spåret direkt från parkeringen. Se stället i park4night-appen här.


©️ Camp:unity (Kvalvika beach)


Vidare längst rutten har du fina stränder och promenader både vid Ramberg och Flakstad. Ett tips är en vandring till Nubben, flakstadstinden eller att stanna någon dag hos Lofoten Beach camp och lära sig surfa.


Jag kan dock rekommendera att ta en avstickare till Nusfjord för en mysig känsla i fiskebyn som är ett UNESCO-världsarv. Det är fina vägar dit, gamla byggnader och god mat och dryck. En bra mellandag om man vill ta det lite lugnt efter vandringarna,


©️ Camp:unity (Nusfjord)


Ett måste (speciellt om det är fint väder) är att ta sig till Haukland beach och stanna någon extra dag. Dels finns det en jättefin vandring runt berget och om du har mer kraft kvar i benen, kan du gå hela vägen upp på toppen. Men framför allt, passa på att slappa, bada och grilla i denna miljön. Runt berget: Haukland - Uttakleiv och upp till: Veggen

Klicka här för att ta del av utsikten i min video.


Nästa stopp är Eggum, som i undantag från de andra ställena jag inte besökt än. Dock står det på to do-listan då det ser fantastiskt ut. Exempelvis Eggum beach, Heimredalsvatnet och Eggum panoramic site.


Men nu, mot sista stoppet på denna resa: Henningsvær! Här finns en hel del att hitta på, Festvågtinden: En 2,5 km topptur där belöningen är utsikt över hela Henningsvær och den berömda stadion.

Rørvikstranda: Ett perfekt stopp om man vill ta ett dopp påväg till eller från Henneingsvær

Resturanger: Passa på att äta något gott på någon av alla restauranger

Paddla: Att se Norge från vattnets håll är en alldeles magisk vy. I Henningsvær med omnejd finns flera fina slingor att paddla.


©️ Camp:unity (Paddling vid Storøya innan Henningsvær)


Hoppas ni besöker några av dessa platser! Och tagga @thecampunity på instagram om ni lägger upp bilder📸


-Petra










292 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page