top of page

Mölle och Kullabergs naturreservat

Välkommen till Mölle och Kullabergs naturreservat, Skånes pärla vid havet!

Det här stället är som ett äventyrsland för naturentusiaster. Tänk dig dramatiska klippor som möter det brusande havet i en perfekt koreografi.


Och det bästa är att det finns massor av saker att göra här. Du kan vandra, klättra, dyka eller cykla. Och glöm inte att utforska de historiska platserna och kulturella sevärdheterna i området.


Så om du är sugen på äventyr och vacker natur, då är Mölle och Kullabergs naturreservat ett perfekt resmål.


 

Påväg in till Mölle, precis vid kyrkan finns en bra parkering att utgå ifrån om du vill vandra i naturreservatet eller promenera in till hamnen. Här brukar en del husbilar stå då det också är nära till faciliteter som toalett och sopsortering. Under 2023 var det tillåtet att övernatta på denna parkering.


Vill du däremot komma närmre spetsen, längst ut på Kullaberg får du köra upp för backarna och de smala vägarna och parkera i det området.


(Tänk dock på att parkeringen längst ut endast är för klass 1 bilar, parkering avsedd för husbilar finns tidigare vid golfbanan)


©️ Camp:unity (Skåneleden och Nimis)


Oavsett vilket av dessa ställen du väljer att parkera på har du direkt anslutning till Skåneleden. Så det finns inga begränsningar på hur långt och länge du kan ge dig ut och vandra. (Du kan se flera vandringsleder och alternativ via Alltrails här.)


Den rundan jag kommer utgå ifrån i mina tips är runt hela Kullaberg och är ca. 2 mil lång.

Vill du korta ner längden på rundan kan du bara ta en av stigarna rakt upp från parkeringen vid kyrkan och gå direkt väster ut på leden. Klicka på bilden för att komma till detaljerad karta.



©️ Camp:unity (Kullens fyr och omgivningarna)


 

Längst leden finns en del stopp som jag tänkte skriva lite mer om.

Nimis och Arx:

Det kan vara lätt att missa avtaget till Nimis och Arx. Ta upp det på kartan och leta även efter målade "N" på träden.


Dessa skapelser har blivit ikoniska symboler för området och lockar besökare från när och fjärran för att uppleva deras unika uppsyn och det surrealistiska inslaget de tillför landskapet.


Nimis, skapat av konstnären Lars Vilks under 1980-talet, är en konstinstallation bestående av en rad labyrintiska träkonstruktioner. Dessa skapelser är byggda av drivved och andra återvunna material och sträcker sig längs klipporna och stränderna vid Kullaberg.


Arx, som är placerad i närheten av Nimis, är ett annat konstverk som skapats av Lars Vilks. Till skillnad från Nimis är Arx uppbyggt av stora stenblock som har arrangerats på ett sätt som ger intrycket av en forntida borg eller fästning.

Arx, vilket är latin och betyder 'fäste', är en skulptur som också är byggd i Kullabergs naturreservat. Skulpturen består av 150 ton sten och betong och bygget påbörjades 1991. Stenarna är markerade med sidnummer och bildar den så kallade boken Arx : en bok om det outsägliga. Boken har 352 "sidor".


Tänk på att denna del av vandringen är brant och i en miljö som kan vara svår att ta sig fram.

Josefinelust

Kullens fyr

Ransvik Havsveranda

Mölle krukmakeri



©️ Camp:unity (Mölle krukmakeri och Ransviks havsveranda)



Vill du utforska mer?

  • Hitta fler alternativ via Tripadvisor.

  • Besök upplevkullaberg.se om du är intresserad av aktiviteter så som paddling, klättring och cykling.

  • Vill du ta dig till en svensk vingård i närheten? Gå in på kullabergs.se


För att få en känsla av omgivningarna. Här finns lite korta filmer från området:




Mitt sista tips är solnedgångarna: Fånga dem från klippornas höjd eller nere i hamnen. Vyn över Öresund och Kattegatt är fantastisk! -Petra

66 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page