top of page

Norgerutt - Vestlandet 🇳🇴

Första gången jag åkte till Norge var det kärlek vid första ögonkastet. Jag förstod inte heller varför jag aldrig åkt dit tidigare? Alla dessa fantastiska vyer, fjordar och vandringsmöjligheter finns i grannlandet. Missförstå mig rätt, Sverige har hur mycket fantastiskt att uppleva som helst, men det är något extra över Norges storslagna natur.


Intresset över Norge har sen dess bara växt och jag älskar att sitta i timmar och leta efter guldkorn man kan åka till i detta avlånga land. Men första gången blev det ganska klassiska stopp och utflykter, vilket var helt perfekt som en introduktion till att bila i Norge.

Allt från att ta sig upp och ner för slingriga bergsvägar, till att bada i så kallt vatten att man får Brain freeze utifrån. Jag tänkte därför dela med mig av den första rutten jag gjorde då, med en hel del tips på vandringar och annat. Efterhand kommer jag också skriva om resorna jag gjort efter det så ni kan få fler förslag på äventyr och rutter.


Stoppen jag gjorde var:


Åndalsnes - Trollstigen - Geiranger - Stryn - Lovatnet - Lom - Bergen


Odda - Bøverdalen (Jotunheims nasjonalpark) - (Røldal) Haddangervidda nasjonalpark




 


Åndalsnes

Här finns det aktiviteter så det räcker och blir över. Fokus på vandring, klättring och utomhusaktivitet. Läs mer hos Visit Norway här


Vandring: Rampestreken - Åndalsnes och ut.no (En kort men ganska tuff vandring då den är i konstant lutning, men det belönas med fantastisk utsikt väl framme)



Trollstigen

Efter Åndalsnes kör man vidare mot den klassiska sträckan uppför trollstigen. Passa på att stanna i närheten och vandra för att njuta av utsikten i lugn och ro. Vägarna är smala och har gott om svängar, så håll tungan rätt i mun när du kör.

Vandring 1: Bispevatnet från Stigrøra - 2,3 km Vandring 2: Stabbeskaret - 10,3 km




Geiranger

Här finns oändligt med vyer av fjäll, vattenfall och dalar. Stanna här för ett flertal möjligheter till vandring i området. Läs mer om Geiranger i detalj här.




Stryn

När du kör mot Stryn, passa på att ta Stryns gamla fjällväg över berget för att ta del av bergsjöar, vattenfall och snö mitt i sommaren (inte rekommenderat för väldigt stora fordon). Efter det kan du ta dig ner mot det blågröna vattnet i dalen och njuta av natur döromkring.

Hitta fler utflykter och tips här.





Lovatnet och vidare till Lom

Nära Loen ligger Lovatnet med det absolut blåaste vattnet jag sett. Är det bra väder kanske det är dags för ett dopp?

Vidare på vägen tycker jag man bör ta en sväng inom Lom och möta kontrasterna mellan natur, resturanger och butiker. Passa på att besöka Bakeriet i Lom för god mat och kanske en lokal öl? Förutom en bit mat, ta en promenad till kyrkan som är byggd i slutet av 1100-talet.




Bergen

Färgglada hus, en hel del regn och en mysig stad att vandra runt i.

När jag besökte Bergen låg dimman tät och regnet stod i backen. Så tyvärr blev det ingen vandring till Fløyen via Fløysvingene - 3,2 km eller resa via Floibanen.


Istället blev det en promenad kring fiskmarknaden och bland alla fina hus. Det blev också ett besök på  Bjerk med utsikt över hamnen för en brunch-bricka, lite bubbel och räkor.

Läs mer om tips Bergen här.




Odda

I närheten av Odda finns det flera ställen och sevärdheter att besöka. (Klicka på varje alternativ för att läsa mer)


- Rallarvegen (The Navvies' Road)


Odda


Avslutningsvis på rutten tar vi och stannar till i två nationalparker med lite förslag på vandring även här.


Jotunheims nasjonalpark

Bøverdalen: Store Smørstabbtind - 14,2 km



Haddangervidda nasjonalpark

Røldal: Kista - Haukelifjell - 7,4 km


P.S. Finns det tid och man gillar storstadslivet ligger Oslo på vägen tillbaka mot Sverige.


Lycka till med resan! -Petra




28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page