top of page

Navigera genom Campervärlden: Köpa, Hyra eller Låna?

Välkommen till campervärlden! För den som är ny kan det vara överväldigande att välja den bästa vägen framåt när det gäller att skaffa en husbil för äventyret på vägarna. Är det värt att köpa, är hyra det bästa alternativet eller är att låna en optimal lösning? I det här inlägget kommer vi att utforska fördelarna och nackdelarna med att köpa, hyra och låna en husbil för att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet som passar just dina behov och din resplan.


Låt oss ta reda på vilken väg som är den bästa för dig när du utforskar campervärlden för första gången!



--- Innan jag köpte min nuvarande bil - En Volkswagen California testade jag på outdoor-livet på alla möjliga sätt. Jag har tältat, fällt sätena och bäddat bak i bilen och även lånat en vanlig skåpbil och satt en säng där bak. Det sistnämnda är kanske det som ger en mest rättvis bild av vad man har att vänta som husbilsägare. Skåpbilen (en volkswagen Transporter) var den som gav mig riktigt blodad tand att faktisk skaffa en "riktig" campervan. Jag var iväg tre veckor i skåpbilen för att testa livet med hus på hjul, och jag var fast direkt. Det var ett väldigt enkelt och billigt sätt att prova på och det är kanske lättare att få tag på en skåpbil att låna än en husbil. Jag gjorde budgetvarianten: Skruvade av benen på en 120 säng och satte bak i skåpet, packade alla saker i platslådor med lock. Sen köpte jag ett gasolkök, en 12 volts kylväska och en portabel mini-toa. Det var allt som behövdes för tre fantastiska veckor i svenska fjällen och Norge. Det enda jag kan skicka med som utmaning är risken för dåligt väder. I en inredd bil har du fler möjligheter att hänga vid regn och rusk. Det är inte jätteroligt att krypa in i en mörk skuff om det är dåligt väder flera dagar i rad.


 

Men låt oss gå in på de olika alternativen som finns att upptäcka camperlivet.


  • Egen bil: Åk iväg med din egna personbil, bädda ner i bagaget

  • Låna skåpbil: Låna en skåpbil och gör enkel/tillfällig inredning i skåpet

  • Låna husbil: Har du bekanta/vänner/familj som äger en husbil du kan låna av och testa

  • Hyra privat: Det finns flera sidor som hyr ut privata bilar (Ex. mycamper.com)

  • Hyra av firma: Vänd dig till företag som hyr ut olika typer av husbilar

  • Köpa oinredd: Köp en skåpbil och bygg/inred själv

  • Köpa färdiginredd: Köp en bil som redan är färdigbyggd och inredd

  • Köp fabriksbygge: Köp en modell av husbil som är byggd i fabrik


Olika alternativ och dess fördelar och nackdelar:

Att Låna en Husbil

Att Hyra en Husbil

Att Köpa en Husbil




Om du kommit till beslutet att köpa en egen husbil finns det flera viktiga faktorer att överväga för att hitta den bästa passande modellen. Personligen valde jag mellan en plåtis (modell större) och en mindre bil med pop up-tak. Det slutade med det sistnämnda för mig, och den avgörande faktorn var att jag ville ha en mindre bil eftersom den skulle vara min enda bil och då vara enkel att manövrera i vardagen. Jag satsade också på en begagnad då jag anser att man får mycket för pengarna att köpa en bättre begagnad istället för en ny,



Här är en kort checklista innan du bestämmer vilken typ av bil du ska ha

Syfte och behov: Definiera dina behov och användningsområden för husbilen. Ska den användas för korta weekendresor, långa resor eller kanske som en permanent bostad? Detta kommer att påverka vilken typ av husbil och vilka funktioner som är mest lämpliga för dig.


Storlek och layout: Välj en storlek och layout som passar din livsstil och familjens storlek. Överväg antalet sovplatser, badrum, köksutrymme och förvaring för att säkerställa att husbilen passar dina behov. Avgör också hur mycket tid som kommer att tillbringas i fordonet under dagtid.


Budget: Bestäm din budget för köpet, inklusive eventuella extrakostnader för försäkring, underhåll och parkeringsavgifter. Se till att du inkluderar alla dessa kostnader i din beräkning för att undvika oväntade utgifter i framtiden.


Körkort: Kontrollera vilken typ av fritidsfordon du är behörig att köra med ditt körkort.

Känner du till eventuella begränsningar för totalvikt och behovet av särskild behörighet (t.ex. C1 eller C-körkort)?


Skick och historik: Kontrollera husbilens skick och historik noggrant innan du köper den. Det kan vara en bra idé att ta med en erfaren mekaniker för en inspektion för att upptäcka eventuella dolda fel eller problem.


Körkomfort och säkerhet: Provkör husbilen för att bedöma dess körkomfort och säkerhetsfunktioner. Se till att du känner dig bekväm med att köra och manövrera husbilen, och kontrollera att den är utrustad med viktiga säkerhetsfunktioner som airbags, antisladdsystem och andra eventuella tillval som du anser viktigt.


Årstidsanvändning och värmesystem: Överväg om fritidsfordonet kommer att användas året om eller bara under vissa säsonger. Kontrollera värmesystemets effektivitet och lämplighet för olika årstider (t.ex. ALDE för vintercamping och Truma för vår till höst).


Underhåll och service: Ta reda på vilka underhållsbehov och servicekrav husbilen har. Se till att du kan få tillgång till reservdelar och servicecenter för att hålla husbilen i gott skick under hela dess livslängd.


Reservutrymme och tillbehör: Tänk på hur mycket förvaringsutrymme du behöver för att ta med dig alla dina ägodelar och tillbehör på resan. Överväg även vilka extra tillbehör och bekvämligheter du vill ha, som solpaneler, markiser eller cykelställ.


För att sammanfatta lite av ovan i frågor:

  • Vad vill du ha för typ av bil, som passar ditt ändamål.

  • Vill du ha manuell eller automat?

  • Hur lång får bilen vara? Detta kan påverka färjor, parkeringar mm.

  • I vilken terräng/miljö ska du köra? Har det betydelse hur kraftfull motorn är eller om det är fyrhjulsdrift?

  • Vilka säsonger kommer bilen användas? Detta behöver man ha i åtanke gällande A/C, uppvärmning, isolering mm.

  • Behöver du solceller? Vill du köpa en bil med dem färdigmonterade eller vill du sätta dit dem i efterhand?

  • Hur många är ni som ska bo? Vad behöver ni för bekvämligheter i form av toa, dusch, sovplatser mm.

  • Vad behöver ni lasta? Cyklar, kajak/kanot eller annan extra utrustning



Är du inne på att köpa en begagnad kan det vara bra att göra en del kontroller innan köp


 

Länkar:


Alltomhusbilen.se har gjort en stor jämförelse av olika bilar som ni hittar här.

Husbil.se har en bra sida för att jämföra olika typer, modeller och specifikationer - Se här.


Lycka till!









89 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page