top of page

Väderprognos: Regn (& film)

En djupdykning i outdoor- & äventyrfilmernas rike. I filmens magiska värld får vi möjlighet att utforska naturens skönhet, människans styrka och de oförutsägbara vägarna som för oss genom det vilda.


Här är några exempel på filmer och dokumentärer ni kan spara för regniga campervan-kvällar☔️

Filmer


Into the Wild (2007) - Baserad på verkliga händelser, följer filmen Christopher McCandless, en ung man som ger upp allt materialistiskt och reser till Alaskas vildmark för att leva ett enkelt liv i naturen. Det är en gripande berättelse om äventyr, självupptäckt och naturens skönhet och faror.


Wild (2014) - Baserad på Cheryl Strayeds självbiografiska bok, dokumenterar filmen hennes solo-vandring längs Pacific Crest Trail efter en period av personlig förlust och kris. Det är en inspirerande berättelse om styrka, helande och överlevnad i naturen.

(Min personliga favorit)


Land (2021) - Filmen handlar om en kvinna vid namn Edee, som efter en traumatisk händelse beslutar sig för att lämna det moderna samhället och flytta till en avlägsen stuga i Wyoming's vildmark för att leva i ensamhet och isolering. Under sitt tid i vildmarken lär hon sig att navigera genom naturens utmaningar och finner sakta men säkert en ny mening med livet. "Land" är en rörande berättelse om överlevnad, läkning och den helande kraften i naturen.


The Call of the Wild - Skriet från vildmarken (2020) - Baserad på Jack Londons roman med samma namn från 1903. I filmen följer vi Buck, en hund som kidnappas från sitt bekväma liv som husdjur i Kalifornien och säljs som draghund under Klondike-guldfebern på 1890-talet. Buck möter olika ägare under sin resa och utvecklar särskilt en stark relation med John Thornton. Genom sina äventyr i vildmarken återfinner Buck sitt ursprungliga kall och sitt band till naturen.


The Peanut Butter Falcon (2019) - Den följer historien om en ung man med Downs syndrom som rymmer från sin vårdinrättning för att följa sin dröm att bli en professionell wrestlare. Under sitt äventyr träffar han en skadad man på flykt och de två bildar en oväntad vänskap medan de navigerar genom de ödsliga landskapen i den amerikanska södern.


Everest (2015) - Baserad på verkliga händelser, skildrar filmen flera expeditioners försök att nå toppen av Mount Everest och de svåra utmaningar de möter på vägen.


A Walk in the Woods (2015) - Två äldre män, spelade av Robert Redford och Nick Nolte, ger sig ut på en vandring längs Appalachian Trail och upplever en rad komiska och gripande äventyr.


The Boy Who Harnessed the Wind (2019) - Med inspiration från en vetenskapsbok bygger 13-årige William Kamkwamba en vindturbin som ska rädda hans malawiska hemby från svält. Baserad på en sann berättelse.


127 Hours (2010) - Baserad på verkliga händelser, skildrar filmen äventyraren Aron Ralstons kamp för överlevnad efter att ha fastnat i en ravins isolerade område i Utahs öken.


The Revenant (2015) - Inspirerad av verkliga händelser, följer filmen Hugh Glass, en pälshandlare och utforskare som överlever en björnattack och lämnas för att dö av sina kamrater i vildmarken. Han kämpar för överlevnad och häm nd i en brutalt vacker men farlig miljö.


Tracks (2013) - Baserad på verkliga händelser, berättar filmen historien om Robyn Davidson, en ung kvinna som bestämmer sig för att korsa 2 700 kilometer av australisk öken till fots med hjälp av fyra kameler och en trofast hund. Det är en meditativ film om äventyr, ensamhet och bandet mellan människa och djur.


The Way (2010) - En dramafilm som följer en far, spelad av Martin Sheen, när han bestämmer sig för att vandra Camino de Santiago, en pilgrimsled i Spanien, för att hedra sin sons minne. Under vandringen möter han olika människor och upptäcker nya insikter om sig själv och livet.



Dokumentärer


14 Peaks: Nothing Is Impossible (2021) - 14 Peaks är en dokumentärfilm som följer den nöjeslystne bergsbestigaren Nirmal Purja när han försöker klättra de 14 högsta bergen i världen på rekordtid. Detta mål, som kallas för "Project Possible", innebär att bestiga alla bergen över 8000 meter över havet på mindre än 7 månader. Filmen utforskar Purjas otroliga bedrift och de utmaningar han möter längs vägen, både fysiskt och mentalt. Bläckfisken och jag (2020) - Filmen utforskar den fascinerande världen under ytan genom att följa den sydafrikanska fridykaren Craig Foster när han utvecklar en nära relation med en vild bläckfisk i havet utanför Sydafrikas kust. Genom sina dykningar och observationer av bläckfisken lär sig Foster inte bara om dess beteende och intelligens utan också om sig själv och sin egen koppling till naturen.


Expedition Happiness (2017) - En filmmakare och hans musicerande flickvän ger sig ut på en otrolig resa genom Nordamerika med sin hund, i en ombyggd skolbuss.


Free Solo (2018) - En dokumentär som följer rockklättraren Alex Honnold när han förbereder sig för att utföra den första fria soloklättringen av El Capitan i Yosemite National Park. Filmen ger en djupgående inblick i hans förberedelser, hans tankar och den enorma risken han tar.

Husdrömmar (2023) - Att bära ett hus, Bussen till friheten och Experiment paradiset https://www.svtplay.se/husdrommar-dokumentar Här hittar ni också hela utbudet av naturdokumentärer hos SVT.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page